norA napisał(a):
Próbowałem z ciekawości dowiedzieć się jak z żywotnością w przypadku dwóch najpopularniejszych na naszym rynku, czyli Bosma Classic Gold (na tych aktualnie jeżdżę) oraz Osram all Seasons +30%, ale nic nie znalazłem...szczególnie Osram takich na oficjalnej stronie nawet nie ma!?
Przerobiłem 3 modele żółtych H7 po kolei przez kilka lat w jednym aucie, więc mogę się podzielić moją subiektywną opinią:
Osram Allseason - kolor żółtawy i bardzo mi odpowiadał. Najbardziej trwała z trzech i najbardziej równo osadzony żarnik.
Bosma Classic Gold - kolor bardzo żółty, aż się zdziwiłem, trochę w zielony wpada, niestety najciemniejsza z trzech i spaliły się bardzo szybko. Jedna miała też walniętą geometrię i musiałem mocną regulację zrobić. Było widać przesunięcie żarnika gołym okiem. Druga w miarę OK
Narva Contrast+ - kolor wydawał się mniej żółty niż osram, ale podobny, żywotność pomiędzy Bosma a Osram, geometria żarnika OK.
Następne będą Osram, bo najdłużej działały i dawały dużo światła.
Żółte H4 od lat mam te same, tak samo jak Night Breaker Plus H4 w innym aucie.
Ludzie używający H7 w dzień i jeżdżący w miarę dużo zmieniają co 3-6 miesięcy...